Saturday, June 25, 2011

PTPTN Hentikan Pinjaman 152,000 Pelajar

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan memberhentikan pinjaman kepada 152,000 pelajar berikutan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) yang diperolehi mereka adalah 2.0 ke bawah.

Pengerusi PTPTN Datuk Ismail Mohamed Said berkata, jumlah pelajar yang ditamatkan pinjaman itu membabitkan pinjaman sebanyak RM632 juta.

“Mereka sebelum ini merupakan pelajar terbaik yang maju dalam pelajaran tetapi atas sebab tertentu pembelajaran mereka semakin merosot dan keputusan peperiksaan semester dua gagal mencapai 2.0 mengikut PNGK.

“Bagaimanapun jika mereka berjaya mendapat keputusan PNGK 2.0 ke atas dalam peperiksaan berikutnya PTPTN akan menyambung semula pinjaman tersebut,” katanya.

“Tindakan menyenaraihitamkan mereka yang liat membayar pinjaman diteruskan dan sehingga kini seramai 132,180 orang berada di bawah senarai berkenaan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan wang pendahuluan pembiayaan pinjaman PTPTN kepada seramai 100 pelajar kawasan Parlimen Kuala Krau yang layak memasuki IPTA dan IPTS di Jengka dekat Temerloh hari ini.

Ismail berkata, PTPTN memberi pinjaman sebanyak RM38.69 bilion kepada seramai 1.75 juta pelajar setakat ini.Dalam pada itu katanya, PTPTN melupuskan pinjaman sebanyak RM277.99 juta kepada seramai 9,545 pelajar yang mendapat ijazah kelas pertama pada tahun lepas.

Perkara ini sebenarnya memang dah lama PTPTN terapkan, dan pada kami, ianya bagus.Kadangkala kami tidak faham mengapa seseorang pelajar yang PNGK mereka dibawah 2.0 marah dengan tindakan sedemikian.Tanggungjawab seorang pelajar adalah untuk belajar bersungguh-sungguh.

PTPTN sendiri menjadikan pinjaman tersebut “biasiswa” sekiranya pelajar mendapat keputusan cemerlang.Tiada isu sebenarnya mengapa pelajar-pelajar sebegini perlu marah akibat tidak mendapat pinjaman.Ini adalah kerana kesalahan mereka sendiri.Hidup di universiti, sangat berbeza dengan realiti sebenar kehidupan di luar yang lebih mencabar.

Berkenaan dengan pelajar yang liat membayar pinjaman,ini juga merupakan satu masalah yang akan mengaitkan pelajar-pelajar yang baru.Mungkin ada yang masih belum mendapat kerja dan sebagainya, itu mungkin menyebabkan mereka tidak dapat membayar pinjaman.

No comments:

Post a Comment