Tuesday, February 7, 2012

Buat Pengguna Broadband: Inilah Cara Nak Lajukan Broadband Bagi Yang Dah Habis Limit

1) Pastikan waktu ini sudah connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...




Untuk Windows Vista @ 7, tekan "cmd" tekan search



2) Akan keluar command prompt macam di bawah ini. Tulis "ipconfig/all" dan enter...






3) Bila sudah enter akan keluar senarai connection, cari hardware wireless (nama Modem anda), tengok gambar di bawah utuk pilih yang mana betul...






4) Ok sekarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu...



5) Biarkan benda ini jalan selama mana anda online. Jika sudah tidak guna, tekan pangkah tu ja.



Proses ini akan buat anda akan sentiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lebih cepat loading...



Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband.

1 comment:

  1. hehehe.. mai masuk sini http://semangkukcawan.blogspot.com/2012/07/cara-lajukan-broadband.html ada cara yang lagi senang.
    tak perlu menaip. cuma tekan sahaja software ni. dia run semua..

    cukup mudah dan ringkas.
    yg paling best tak perlu tau IP Korang. Semua software ni cari sendiri..

    ReplyDelete