Sunday, April 12, 2015

Ulasan : Setahun Menggunakan Macbook Pro


Kenapa saya suka Mac berbanding PC ? Sebenarnya saya dah guna Macbook Pro sejak setahun lepas. Jadi memang saya dah familiar dengan OS X. Walaupun sudah setahun tapi masih terasa baru. Jika laptop berasaskan Windows, dalam masa setahun sudah terasa berat dan lembab. Ada 6 SEBAB UTAMA saya suka Mac berbanding PC. Mungkin boleh jadi panduan kat korang yang tak pernah pakai Mac.
Sepanjang saya guna Mac aku tak pernah install antivirus apa-apapun. Saya tak terganggu lagi dengan antivirus yang suruh update selalu dan sebabkan PC lembab. Saya juga tak perlu risau ketika surfing internet ataupun masukkan pendrive kat USB komputer. Pendrive yang penuh virus pun rileks je buka sebab virus tu tak effect langsung kat Mac platform. Mac almost free virus.

Multitasking Mac memang takde tandinganlah bagi saya melainkan high-end PC spec. Saya boleh buka program berat2 seperti Adobe Photoshop CS3, Flash CS3, After Effect CS3, Sound Forge, Dreamweaver, Sony Vegas 8.0 dan Mozilla (lebih 8 tab) simultaneously dengan lancar. Kalau guna PC biasa mesti ‘hang‘ ataupun PC jadi slow sangat.

Saya suka kestabilan platform Mac ni. Tak pernah crash. Saya memang tak perlu format 2-3 kali setahun seperti dulu kalau PC dah jadi lembab gila. Pastu kena re-install semua software. Saya juga dah lebih selesa guna OS X Yosemite berbanding Windows 8, Windows XP ataupun Windows 7. Tapi ni hanya personal preference saya. 

Design produk Apple. Biasanya produk2 Apple memang diketahui berkualiti tinggi dan teknologi nya lebih kehadapan (biasanya manufacturer lain tiru slps Apple perkenal teknologi tu). Tengok saja produk2 seperti iPhone, iPod, iPad, Macbook dan iMac. Saya kagum Apple boleh buat iMac tanpa Tower yang berat2 macam PC kat rumah. Hanya Monitor+Mouse+Keybord, itu je!! Harddisk+RAM+Speaker+USB+DVD RW semua letak kat monitor yang nipis tu. 

Saya tak suka monopoli. Tak kisahlah dalam apapun. Microsoft dan Bill Gates dah menguasai dunia dengan produk2nya sampaikan semua orang bergantung kat produk dia dari dulu!! Saya suka berbeza:).

Produce Apple bleh integrated antara satu same lain. Contoh iPhone 6 letak di dalam bilik, sambil saya membuat kerja di Macbook Pro di ruang tamu. Bila ada panggilan masuk, saya boleh terus menjawab panggilan tersebut di Macbook Pro tanpa menggunakan telefon iPhone. Bestkan.

Saya harap korang dapat sedikit gambaran kenapa saya prefer platform Mac berbanding PC :) Orang selalu cakap kalau dah pakai Mac takkan pakai PC lagi. Saya sangat setuju dengan pernyataan itu sekarang!! 

No comments:

Post a Comment