Wednesday, September 29, 2010

Peringatan Kepada Pengguna Maybank2u.com

Akaun ‘lebur’ kerana perangkap e-mel hantu.

KUALA LUMPUR – Tidak sampai empat minit, duit dalam akaun bank milik seorang pengurus, Yong Chee Seong, 30, berjumlah hampir RM5,000 lesap sekelip mata.

Kes itu dipercayai gara-gara sindiket perbankan dalam talian (online ) yang didalangi pakar teknologi maklumat di kalangan warga asing yang memerangkap mangsa melalui penghantaran e-mel ‘berhantu’. Chee Seong memberitahu, e-mel dalam bahasa Inggeris yang diterimanya pada 23 September lalu kira- kira 1 tengah hari memintanya mengemas kini maklumat talian perbankan melalui proses pertukaran kata kunci akaun bank.

“Ia nampak asli dan meminta saya berbuat demikian bagi tujuan keselamatan selain mengelak ditipu oleh sindiket yang semakin menjadi-jadi di ruang siber,” katanya di sini semalam.

Menurut Chee Seong, sebagai pelanggan tetap bank terkemuka itu sejak enam tahun lalu, dia langsung tidak menaruh syak bahawa e-mel itu satu perangkap kerana pautan laman web untuk dia membuat kata kunci baru, muncul dengan hampir menyamai laman web bank tersebut.

Beliau hanya menyedari ada sesuatu yang tidak kena berlaku selepas beberapa minit mendaftarkan kata kunci baru dengan empat minit kemudian menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada pihak bank dengan maklumkan satu transaksi pemindahan wang dari akaunnya berjumlah RM4,935.

“Saya tergamam kerana saya tak buat apa-apa,” katanya. Sejurus selepas itu, Chee Wah terus menghubungi bank berkenaan dan jurucakapnya mengesahkan polisi mereka tidak meminta pelanggan menukar data menerusi e-mel..

Chee Wah cuba mengakses kembali pautan laman web berkenaan, namun gagal. Mangsa membuat laporan polis selepas dinasihatkan oleh pihak Maybank.


// Ulasan : Berhati hati bila melibatkan transaksi atas talian. Macam macam boleh berlaku sekiranya kita tidak berhati hati.No comments:

Post a Comment