Saturday, September 25, 2010

Rakyat beri cadangan positif


KUALA LUMPUR 24 Sept. - Bonus kepada kakitangan kerajaan, pengurangan faedah kad kredit dan pinjaman perumahan kerajaan serta pelepasan cukai adalah antara saranan pembaca blog 1Malaysia Perdana Menteri untuk input Belanjawan 2011.

Itulah antara cadangan menarik yang dikemukakan para pembaca blog itu terhadap pelawaan Datuk Seri Najib Tun Razak supaya rakyat berkongsi pemikiran melalui entri blog www.1Malaysia.com.my. Belanjawan Negara 2011: Pemikiran daripada Rakyat.

Menurut seorang pembaca yang hanya menamakan dirinya sebagai Mohamad, kerajaan pimpinan Najib perlu mengembangkan rakyat Malaysia yang berpotensi menjadi buruh berkualiti dalam bidang yang ketika ini dikuasai oleh buruh asing.

Beliau menyarankan agar lepasan UPSR yang tidak berminat dengan pendidikan secara akademik dihantar ke sekolah kemahiran supaya tahap keciciran persekolahan dapat dikurangkan ke paras yang paling minimum.

Menurut pembaca itu, kerajaan mempunyai banyak pusat latihan kemahiran sama ada berkaitan elektronik, pertukangan, pertanian, penternakan, perikanan dan lain-lain yang mengambil pelajar lepasan SPM.

Katanya, adalah baik sekiranya pelajar lepasan UPSR yang tidak mahir akademik tapi mahir kemahiran pergi ke pusat latihan kemahiran berkenaan supaya potensi mereka boleh digilap hingga menjadi buruh berkualiti tinggi dalam aspek kemahiran.

Rosli Musa pula antara lain menyarankan agar Najib yang juga Menteri Kewangan menghapuskan cukai RM50 untuk setiap kad kredit manakala faedah kad kredit 24 peratus diturunkan kepada 12 peratus setahun.

Satu lagi saranan menarik beliau ialah pinjaman rumah yang belum diambil oleh kakitangan kerajaan ditukar kepada pinjaman peribadi tunai dan dibenarkan dipohon oleh petugas awam yang masih belum mengambilnya.

Katanya, pesara kerajaan perlu dinaikkan pencen sebanyak 25 peratus manakala kakitangan kerajaan perlu mendapat rebet jalur lebar internet sebanyak RM30 sebulan dan juga meminta agar cukai jalan kereta diturunkan lagi.

Mohd. Amin pula berkata, perkara utama yang harus dilakukan dalam menggubal belanjawan kali ini adalah mengkaji semula semua faedah yang dikenakan kepada peminjam yang membeli rumah.

Katanya, faedah yang dikenakan tidak logik dan membebankan, contohnya harga rumah RM40,000 tetapi faedahnya sampai 90 peratus manakala ansuran sehingga 30 tahun.

Ini katanya, berbeza pula dengan pinjaman untuk membeli kereta pada harga yang sama tetapi faedahnya sehingga 10 peratus dan ansuran selama maksimum sembilan tahun sahaja.

Sumber: utusan

No comments:

Post a Comment